2020-01-02 - A Szárítógép

Miért is vegyünk szárítógépet? 

A legtöbbször akkor kerül, napirendre mikor kiderül, hogy kicsi a lakás, penészednek a falak, nincs idő vasalásra, ja és mindenkinek van már smiley

Szerintem a legjobb szárítási módszer, a szabadlevegős teregetés. Legjobb nyáron, mikor a nap sugarai fertőtlenítenek is. Sajnos télen és esőben nem megoldható, valamint olyan lakásban ahol nincs erkély. Ilyenkor jól jöhet a szárítógép.

A legősibb szárítógépek, melyek még nem kondenzációsak voltak, rengeteg energiát fogyasztottak és a párát ugyanúgy szabadon engedték a lakásba, mintha bent teregettünk volna. Kivezethettük a levegőt a kivezető csövön keresztül az utcára is, de így a meleget kiengedtük az utcára.

Az újabb gépek viszont már, összegyűjtik a ruhából kinyert vizet és sokkal hatékonyabbak. A meleg levegővel még fertőtlenítik is a ruhát, ha azonnal kivesszük a gépből a szárított ruhát, szinte csak hajtogatni kell és mehet a szekrénybe.

Hogyan működik egy kondenzációs szárítógép?

Ezek a gépek viszonylag egyszerűek. Van egy nagy forgó dob, amin keresztül levegőt áramoltat gép. Van benne valamilyen kondenzátor, melynek alacsonyabb a hőmérséklete, mint a bent keringő levegőnek, ezért azon lecsapódik a nedvesség, amit a gép így összegyűjt. Nagy hátrányuk az esetleges túl magas hőmérséklet ( esteleg összemehet a ruha szárításkor)

Most már csak kondenzációs kapható, melyek háromfélék lehetnek.

  1. Kondenzációs, mely fűtőszállal melegíti a belső levegőt és a kondenzátort a külső levegővel hűti le.
  2. Kondenzációs hőszivattyús, melynél a hőmérsékletkülönbséget egy hőszivattyúval oldják meg. (olyan mint egy kis klima, hűtőszekrény stb). Ez a gép sokkal alacsonyabb hőmérsékletű levegővel is tud szárítani és sokkal kevesebb áramot fogyaszt. Hátránya lassabban szárít ill. kicsit bonyolultabb szerkezet.
  3. Az első kettő kombinációja, fűtőszál is van benn és hőszivattyú is. Itt lehet választani a programozáskor, hogy takarékosan vagy gyorsabban szárítsunk.

Nehéz dönteni melyiket válaszuk. Rengeteg a gyártó és nehéz eligazodni. Egyáltalán nem biztos, hogy a magasabb ár garantálja a minőséget is.

Az egyszerű kondenzációs, alig tartalmaz elromló alkatrészeket. Egy forgató motor, fűtőbetét, szíj, kis szivattyú és egy elektronika. A legtöbb készülék 10 éves koráig hibátlanul működik.

A hőszivattyús változat már sokkal bonyolultabb, a hőszivattyú nagyon drága és nem nagyon javítható. A fő probléma mégsem ez. A gond a ruhából származó szösszel van. Míg az egyszerűbb változatnál a kondenzátor kiemelhető és akár zuhany alatt is tisztítható, addig a másiknál ez többszörösen bezárt dobozban van.

 

 

Ha a kondenzátor eldugul, nem áramlik a levegő és nem szárad a ruha. Persze erre próbálnak megoldást találni, de nem igazán sikeresen. Az összegyűjtött vizet időnként átpumpálják a kondenzátoron, így az valamelyest letisztul. Viszont a kosz lekerül a gép aljába, ahol iszaposodik és elzárja a kondenzvíz útját, ezért nem tud a gép szivattyúzni és nem szárít.

 

Ilyenkor az a megoldás, hogy akár már 2 éves korában darabokra kell szedni a gépet és a hőszivattyút ki kell tisztítani. Ez nagyon időigényes munkafolyamat ezért sokba kerül.

Amit megspórolunk az energiával, azt kifizetjük a karbantartásért. Hogy ez az energiamegtakarítás valóban környezetkímélő, nehéz eldönteni. A hőszivattyú gázzal töltött, bonyolult gyártási folyamattal készül. Ha nem romlana el, akkor „szuperzöld” lenne. smiley

 

És a márkákról egy picit.

Candy, Hoover stb.: Kritikán aluli szerkezet, nehezen javítható (egy pici kondenzátor cseréjéhez a dobot is ki kell szerelni), gyakori hőszivattyú meghibásodás. Alacsony minőségű anyagok.

A Merloni csoport termékei a második legalsóbb kategória. Instabil szerkezet, semmi feszítőrugó a szíjnál, hamar deformálódó oldalak, ajtók. Rettenetes elektronika. Ennek ellenére sokáig működnek. (Indesit, Ariston)

Whirlpool: Egész jó gépek, jó megoldások, jobb anyagok. Leggyakoribb hiba a gyenge ház, mely hajlik ezért a ventilátor lapátok belemarnak a műanyag borításba. Sokáig remekül üzemelnek. A hőszivattyús változat, nehezebben dugul el a nagyobb lamella hézag miatt.

Electrolux csoport : AEG, Electrolux : Kiváló minőség, folyamatos fejlesztés (jó irányba), remek mechanikai megoldások, könnyen szerelhető, karbantartható. kiemelkedő elektronika. Hosszú távon megbízható. Hőszivattyús változat, karbantartást igényel, ami sok munkaóra.

LG : nagy kedvencem, kapható hibrid változatban is. Tényleg minden tekintetben jó, de ez az árban is visszaköszön. Az öntisztító rendszerük is nagyon jól működik.

Remélem tudtam segíteni abban, hogy mire figyeljünk. Dönteni viszont nehéz, mérlegelni kell és mindenképpen kompromisszumot kell kötni.

 

 

 

Tomi


Megosztom