2013-12-22 - Egy LCD tv javítása

Az LCD tv egy folyadékkristályos kijelzővel szerelt televízió. 

Mindenki emlékszik a régi kvarcórákra, azoknak is folyadékkristályos kijelzője volt csak nem volt színes és nem volt háttérvilágítása.

Persze a mostani LED vagy fénycsővel megvilágított folyadékkristályos kijelzők már sokkal bonyolultabbak mint a régi karórák és amilyen gyorsan fejlődnek ezek a kijelzők egyre bonyolultabbak.

A lényeg ugyanaz hátulról megvilágítanak egy folyadékkristályos aktív mátrix panelt melyen minden képpont a három képpontból áll : piros, zöld, kék.

Ezeket a képpontokat szabályozza az elektronika, hogy mennyire engedje át a fényt felénk, néző felé. Persze most rettentően leegyszerűsítettem, így talán könnyebben érthető. Amikor a boltban LED-es tévét akarunk venni akkor ilyen kijelzős tévét veszünk csak a megvilágítás LED-ekkel történik. Amikor sima LCD tv-t veszünk akkor sima fénycsövek világítják meg hátulról a panelt.

Hogy romlanak el ezek a tv-k? Leggyakrabban a világítás szűnik meg, persze ez a fénycsöves változatnál szokott előfordulni, ugyanis az egyenletes és tökéletes fény érdekében ezek a fénycsövek nagyfeszültséggel tápláltak és bonyolult gyújtópanel szükségeltetik a működésükhöz. Ezeket a paneleket invertereknek nevezik és nagyon drágák.

A másik leggyakrabban előforduló hiba a tápellátás nem megfelelősége vagyis a tápegység romlik el. Ez a legtöbb esetben javítható, ha nem akkor tápegység komplett cseréje szükséges és hát ezek a modulok is nagyon drágák 15 e ft-tól a csillagos égig.

Ezenkívül előfordul még a kijelzők meghibásodása, főleg a kínai panellel szereltek  (persze a focilabdával betört képernyő az más ügy)

És végül az úgynevezett MAINBORD meghibásodása, ami a legtöbbször csak cserével orvosolható, mivel túlságosan bonyolult és kézzel nem cserélhető alkatrészeket tartalmaz.

Ezenkívül más már nincs is a készülékben, ebből is látható, hogy egy ilyen készülék előállítási költsége sokkal alacsonyabb, mint a régi hagyományos képcsővel szerelt társaiké, főleg azóta ,hogy hatalmas gyártói kapacitás áll a világ rendelkezésére.

A javítás azért nehézkes, mert nehéz pontosan behatárolni a hibát, ill. túlságosan különböző belsővel rendelkeznek. Az újabb típusoknál már egyre jobban hasonló a felépítés, panel stb.

A galériában egy régebbi típusu LG készülék látható belülről. Ebben a készülékben még minden nagy volt és rengeteg tartó és merevítő fém alkatrész található.

Ez a készülék Pl.: Inverterhibás szokott lenni ill. a MAINBORD elektrolit kondenzátorai értékveszett állapotba kerülnek, így mindenféle furcsa hibát, képet okoznak.

 

Képek itt megnézhetőek : http://szamosiszerviz.hu/galeria/lg-tv-javitasa

ForrásMegosztom