2014-01-02 - Mosógépet vásárolunk 1. rész

Milyen mosógépet vásároljak?

A mai világban egyre gyakrabban merül fel, az új mosógépvásárlás problémája. Ennek az az oka, hogy a 10 évvel ez előtti gépek sokkal tartósabbak voltak, a mostaniak viszont hamar elhasználódnak és szükség van egy új gépre akár 3 évente is. Ez azért van, mert a gyártók kevésbé tartós gépeket gyártanak. Hiedelemmel ellentétben ez nem csak azért van, mert a gyártók minél több gépet akarnak eladni, hanem azért is, mert mi nagyon olcsón akarunk gépet venni és az árverseny komoly spórolásra kényszeríti a gyártókat. Gondoljunk bele 15 – 20 évvel ezelőtt a fizetésünkhöz mérten mennyibe került egy mosógép. Ha a mostani átlagkeresethez viszonyítjuk, akkor egy mosógépet 150-200 e ft.-ért kellene megvásárolnunk, ehelyett már 40-60 e ft.-ért is kaphatunk márkás gépeket.

Első kérdés felültöltős, ill. elöltöltős gépet akarunk? Meghibásodás szempontjából tapasztalataink szerint szinte mindegy. A felültöltős gépeknél a dob két támasztó végén, két külön csapágy tartja a dobot, ezért elvileg kevésbé kellene a csapágyaknak tönkremenniük, de nem így van, mivel kisebb csapágyakat alkalmaznak. Inkább a helykihasználás miatt gondolkodjunk, el melyiket szeretnénk, melyik férne el jobban, melyik kényelmesebb nekünk.

Második kérdés a márkaválasztás. Itt már sokkal nehezebb a választás és nem, csak azért mert sokféle márka létezik, hanem azért is, mert a márkák között nagyon sok az átfedés. Mit értek ezen? Írok pár példát: Pl egyes Zanussi készülékek, teljesen megegyeznek egy török Acerlik márkáju készülékkel. Vagy az elmúlt 12 év olcsó Bosh felültöltős készülékei vagy Whirlpool vagy Fagor készüléket takartak.

  Ez nem azt jelenti, hogy ezek a készülékek rosszak, ugyanis csak olyan készüléket gyártattak le egy másik gyártóval, ami bevált és megbízható volt. Ezzel a módszerrel olcsóbb „márkás” készülékkel lehettek jelen a piacon. Persze érdekes, amikor egy nagyáruházban egymás mellett van két ilyen készülék, ami szinte csavarról csavarra megegyezik csak a kisebb márkájú olcsóbb, pedig lényegében ugyanaz.

 Én nem szeretnék egy-egy márkát kiragadni, mivel annyira nem is számít. A piacon nálunk megtalálható márkák a teljesség igénye nélkül: Zanussi, AEG, Elektrolux, Indesit, Ariston, Beko, Bauchnecht, Ignis, Whirlpool, LG, Samsung, Panasonic, Fagor, Candy, Hoover, Hajdu, Haire stb.. ( a közös aláhúzott márkák egy azon gyártó különböző árfekvésű és minőségű termékei)

Mindegyik márkának vannak jobban sikerült és kevésbé jobban sikerült modelljei. Az hogy melyik modell a jobb mindig csak évek múlva derül ki, tehát lehet, hogy egy bevált modell az a modellfrissítés után már nem lesz olyan jó mint a régi. A mi tapasztalatunk az, hogy a koreai és japán gyártmányok okosabban kivitelezettek mit az európaiak.

  Sajnos az egyik legnagyobb probléma, amit a gyártók az ár csökkentése miatt okoznak, az ,hogy a gyártási folyamatokat túlságosan egyszerűsítik így a legtöbb gépnél az üstház, amiben a dob forog, össze van ragasztva. Ez azt jelenti, hogy roncsolás nélkül nem lehet csapágyat cserélni a gépben.

Vásárláskor ezt esetleg megnézhetjük, ha a gép alá bekukucskálunk. Ha nem látunk csavarokat, pántokat, akkor ragasztott géppel van dolgunk. Az üstház szétfűrészelésével ugyan megoldható a javítás, de sokkal költségesebb, ezt tartsuk szem előtt.

  Ha igazán környezettudatos vásárlók vagyunk, olyan terméket keressünk, ami tartós vagy olcsón lehet javítani, így nem fogjuk annyira gyarapítani bolygónk szeméthegyeit. Mindig kérdezzük meg vásárlás előtt egy szerelő ismerősünket, mert a bolti eladóknak (hacsak nem szerelők is egyben), szinte alig van fogalmuk arról mit is árulnak. Ez nem az ő hibájuk, nekik a termék felhasználói szempontból érdekes tulajdonságait kell ismerniük.

A következő részben néhány gyártmány előnyeit és hátrányai fogom taglalni. Ha valaki vásárlás előtt áll, kérem keressen meg, akár emailben is, szívesen válaszolok. Megosztom