2018-05-27 - Vehetünk e jó mosógépet?

Alcím: Milyen mosógépet vásárolunk? Avagy miért növekszik a műanyagfolt az óceánokban?

 

Régebben már írtam arról, hogy a mai mosógépek mennyire nem javíthatóak, ill. milyen silány minőségűek. Sajnos a gyártó vállalatok nem a környezettudatosságot tartják fontosnak (bármennyire is hangoztatják) hanem a profittudatosságot ( a profit útjába semmi sem állhat).  Hiába a Környezetközpontú Irányítási rendszer (ISO214001), ha azzal már nem foglalkoznak, hogy mi lesz a géppel 2 év múlva (illetve foglalkoznak, talán nagyon is, vagyis pontosan beállítják, hogy pár éven belül csak a kukában, szeméttelepen végezze készülék így ösztönözze a vásárlót az újabb készülék vásárlásához.)

Nézzünk egy példát ( ma már szinte az összes gyártó alkalmazza ezt a módszert.) A teljesség igénye nélkül:

AEG (elektrolux csoport), Beko, Arcelik, Indesit és Ariston (Merloni ill. ma már Whirlpool tulajdonban van) , Whirlpool, Gorenje, Siemens-Bosh stb .

               Ez például egy nagyon jóminőségü, remek alkatrészekből összeállított minőségi mosógép.

 

 

            Nézzük, mi történik, ha elromlik a csapágy és zörögni kezd a gép ! Ez kifejezetten egy jó minőségű készülék, le a kalappal a gyártó előtt. A csapágy nem azért romlik el egy gépben, mert rossz minőségű, hanem azért mert víz szivárog rá. Ez több okból is lehetséges, a leggyakoribb az amikor a gépbe szétmállik egy papír zsebkendő vagy hajszálak, kutyaszőrszálak csavarodnak a dob tengelyére.

Láthatóak a hajszálak a tengelyen.  

Ilyesmi előfordul, nem hibáztathatjuk a gyártót, de azért igen, hogy ez a hiba ezeknél a készülékeknél már nem javítható, a csapágy nem cserélhető. Tényleg nem! A dob bele van ragasztva az üstházba és mivel nem bontható nem is kapható hozzá külön alkatrész. Vagyis ha szeretném ezt a tengelyt kicserélni nem tehetem, mert nem lehet beszerezni, csak a komplett üstházzal (amiben forog a dob) . Egy ilyen üstház ára a jelen példában 59 e ft és ez csak az alkatrész ára a gép új ára pedig 100 e ft.

Így a készülék nem lesz megjavítva, mert nem érdemes. Itt keletkezik a szemét, pedig még akár 10 évig is működhetne tovább.

Itt érdemes egy kis kitérőt tenni és megemlíteni, hogy a kiterjesztett garanciák erre a hibára sohasem vonatkoznak és a garancia elvész, ha nem javíttatja meg a tulajdonos ezt a hibát a garanciális szervizzel, melynek ára 70e ft akkor elvész a garancia, ha megjavíttatja él tovább a garancia, de így a készülék már a következő összegbe került a vevőnek 100e vételár , 15-20 e ft kiterjesztett garancia, plusz a javítás 70e ft. Nem sok a 190 e ft egy mosógépért?

  A gyártó mit nyer ezen? Valószínűleg olcsóbb a gyártás, nem kellenek csavarok, tömítés, kimarad egy munkafázis stb. Ráadásul a vevő hamarább vesz új gépet.

  Mi ilyenkor megpróbáljuk megmenteni a gépet, de ez körülményes és nem mindig tökéletes a javítás, amiről nem mi tehetünk, de így legalább kicsit kevesebb a szemét.

Javítás menete. 

  1. üstház kiépítése
  2. üstház szétvágása
  3. üstház fúrása
  4. csapágycsere
  5. üstház összeragasztása
  6. üstház visszaépítése

 

 

 

ForrásMegosztom