2015-01-25 - Mosógépet vásárolunk 2. rész

A második részben a felültöltős gépeket vizsgáljuk meg. 

Az egyik leggyakrabb gép a whirlpool gyáraiból származik. 

Nagyon megbízható gépek, igaz sokat kell belőlük javítani, de ez inkább azért van, mert tényleg ebből van a legtöbb a piacon. Szerencsére nagyon jól javítható, ill. szinte minden alkatrésze beszerezhető és nem is drága. Ennél a típusnál a dob kiszerelhető az üstházból és még a dob tengelye is cserélhető, felújítható. A legújabb típusok kaphatóak direct drive rendszerű motorral is, ami nagyon csendes működést biztosít valamint ennek a motortípusnak az élettartama sokkal nagyobb, mint a szénkefés szinkron motoroknak. Később még lesz szó ezeknek a motoroknak a működéséről.

  Zen gép direkt hajtásu motorja, ami tulajdonképpen az üstház oldalsó része.

 

 

Indesit, Ariston gépek: Ezen márka felültöltős gépei, robosztus, erős, strapabíró mechanikával szereltek. Maga a belső mechanika nagyon jó, bár a dob nem kiszerelhető, ha meghibásodik, a gép mehet a kukába. A külső burkolat fokozottan rozsdásodó, legtöbbnek a fedőajtaja 3-5 évesen le is törik a korozói miatt. A legelső széria elektronikái voltak a legjobbak, a következő széria már gyakrabban elromlós, kapcsolóüzemű táppal és felületszerelt technológiával készült. A legutolsó példányok viszont, rendkívül vacak, hanyagul tervezett és gyártott elektronikával készül, senkinek nem ajánlom. Rengeteg 2 éves géppel találkozom, amiben rossz az elektronika és nem is javítható.

 

Aeg, elektrolux, zanussi felültöltős gépek: Masszív, strapabíró, időtálló mechanika. Igényes kevésbé rozsdásodó burkolat. A legújabb szériákban nem az ajtóba kell a mosószereket adagolni, hanem a dob mellett található tartóba, így nem rozsdásodik a tető. Ezekben a gépekben sokféle, elektronika váltakozik, de mind remek minőség és sokszor javítható is.

 

Az én véleményem szerint ezekkel a gépekkel jár a legjobban, ha tartós és megbízható gépet szeretne otthonába.

 

Új generációs meghajtások.

 

Az LG már több mint tíz éve gyárt DirectDrive rendszerű gépeket, melyek a mai napig remekül, üzemelnek. Nagyon jó elektronikákkal melyek felületvédelemmel is ellátottak. Ezt irigyelhették meg az európai gyártók és eleinte csak 3 fázisú motorra cserélték le a meghajtást (ami nagyon halk működésűek, ill. Nem szükségeltetik kopó szénkefe a működésükhöz) , majd léptető motorok következtem, amit az tett lehetővé, hogy nagyon könnyel lehet ma már elektronikát készíteni az ilyen típusú motorokhoz. 

 Az LG régi jól bevált megoldása.

 

A léptetőmotor (régebben a videó magnók idejében rengeteg léptetőmotor készült, a fej forgatásához, ill. szalag továbbításához) egy kör kerületén, a kör körcikkein elhelyezett tekercsekből áll. Ezt borítja be egy állandó mágnes tárcsa. A tekercsekbe lépésenként gerjesztő áramot hoznak létre és mintegy lökdösve a forgórész, forgó mozgást hoznak létre. Ennek a motornak az az előnye, hogy nagyon egyszerű a tekercselés, vastag a tekercselő huzal, vagyis szinte sohasem romlik el. A DirectDrive rendszereknél közvetlenül a dobot hajtja a motor így nincs szükség szíjakra. Könnyen szabályozható a fordulatszám és nagyon halk.

 Mosogatógép apró léptetőmotorja. Ez keringeti a vizet a gépben.

 

A háromfázisú motoroknál bonyolultabb a tekercselés és van, amelyik gyártó nagyon silány elektronikát ad a motorhoz (pl.: ariston ,indeisit 50 e ft is lehet az elektronika, minősége pedig nagyon gyenge)

 3 fázisú motor, nincs rajta szénkefe onnan ismerhető fel. A forgórész nem komutátoros.

Zárószóként annyit, hogy nehéz kiválasztani a megfelelő gépet. Néha a legszuperebb gép is lehet rossz szériás. Lehet, hogy a következő szériánál kijavítják a hibákat, de persze ez minket már nem nyugtat meg. Vagy a már bevált jó minőségű gépen hirtelen teljes szerkezetváltást eszközölnek, ami nem derül ki a számunkra csak, ha már elkerül a műhelyünkbe. Pl. Az új Bosh mosogató ilyenek, de ezt majd a legközelebbi cikkben.

ForrásMegosztom